• MAGYAR nyelvű változat - Balatongyep.hu - Minőségi gyepszőnyegek értékesítése elérhető áron
  • DEUTSCHE Version - Balatongyep.hu

A gyepszőnyeg terítés folyamata

Mikor végezzük a gyepszőnyegezést?

A gyepszőnyeg telepítése az a fajta kertészeti tevékenység, melyet évszaktól függetlenül bármilyen időszakban elvégezhetjük, optimális, ha a leterítést követő napon eső várható. Leterítéshez a legkedvezőbb időszak a csapadékos ősz, ekkor fejlődik legeredményesebben a gyep, illetve legkevesebb a füvesítés utáni rizikó.

5°C alatti hőmérséklet nem ideális a gyepszőnyeg leterítésére, mert a legyökerezési ideje a 2 hét helyett 2 hónapig is elhúzódhat, többet kell várni a használatba vétellel. Melegebb, nyári, tavaszi időszakban fokozottan kell ügyelni az öntözésre, a folyamatos nedvesség utánpótlásra (napi többszöri, akár 5-6 alkalommal igényel öntözést).

Magánkert gyepszőnyeg terítés előtt Magánkert gyepszőnyeg terítés után
Gyepszőnyeg terítés előtt Gyepszőnyeg terítés után

Gyepszőnyeg lerakás folyamata

1. A korábbi gyep eltávolítása

A kisebb felületek gyepszőnyegezésekor ásóval vízszintesen felvágjuk a meglevő gyepet, eltávolítjuk, majd talajmaróval vagy kézzel leszedjük a felső talajréteget 3-5 cm-ben. Nagyobb felületekhez ajánljuk a gyepvágó alkalmazását. (Kölcsönzési lehetőség itt.)

Szükséges a gyepszőnyeg terítése előtt hét héttel gyomirtó szer használata ajánlott, szabaduljunk meg az évelő egyszikűektől, mert utólag nehéz eltűntetni. A régi gyep eltávolítása szolgáló gyomirtó-szerek kijuttatása történhet öntözőkannával vagy háti permetezővel. A gyomirtózás idejének meghatározásánál ügyeljünk az időjárásra, mert a csapadék a talajba mossa a levélen felszívódó szereket. Nem ajánlatos füvet nyírni sem, mert ezzel csökken a felszívási felület. Használat után vízzel mossuk ki a kannát, illetve a permetezőt.

A biogazdálkodást előnyben részesítők számára ajánljuk az égetést. Környezetbarát módszert jelent, ha talajmaróval, kapálógéppel felmarjuk a talajt, majd hagyjuk a füvet elszáradni, majd az elszáradt, megbarnult, megsárgult növényi hulladékot gereblyével eltávolítunk.

2. Talaj-előkészítés, talajjavítás

A talajlazítást 15-20 cm-en végezzük, távolítsuk el a köveket, maradék gyomokat.

Ha nehéz, agyagtalajjal rendelkezünk, érdemes 0-1 mm-es vagy 0-4 mm-es mosott homokkal fellazítani, mert az agyagdarabok szárazság esetén keménnyé válnak, nedvességben pedig összeragadása nehezíti meg a munkát. A keverési arány 1:1 a felső 10-15 cm-en.

A tápanyagban szegény talajok esetén érdemes átszitált komposztot dolgozzunk el.

3. Tereprendezés, finom talajmunka, talaj előkészítés

A fellazított talajt egyengessük el, lapáttal faragjuk a kitüremkedéseket, illetve töltsük fel a mélyedéseket. Az egyengetést az esővíz, illetve a hólé megrekedése ellen tesszük. Ha nincs termőréteg a gyepesítésre szánt területen, akkor termőfölddel töltsük fel. Kerüljük a túl sok agyagot vagy vályogot tartalmazó földet.

A ház, illetve a terasz körül enyhén kifele lejtve alakítsuk ki a felületet, hogy esőzések esetén is elősegítsük a csapadék lefolyását, méterenként 2 cm-rel.

A kis kertekben, helyhiánnyal küszködőknek jelent praktikus megoldást, ha kisebb felület előkészítés után azonnal lefektetik az oda tartozó gyepszőnyeget, majd ezt követően kezdik a következő rész talaj-előkészítését.

4. Gyepszőnyeg lefektetése

Az első tekercset érdemes a terasz vagy a járda szélén kezdeni, hogy egyenes támpontot biztosítson. Először a téglalap alakú területeket fedjük le, a hosszabbik oldalánál. A tekercseket talicskával szállíthatjuk. A frissen gereblyézett talaj megóvására zsaludeszkát alkalmazhatunk, hogy ne tapossuk le a talajt.

Az egyes sávokat kötésben, szorosan, egymás mellé kell illeszteni. A 20 ° C-nál meredekebb részük esetén alulról fölfele haladjunk, a dombra merőlegesen haladva.

A gyepszőnyeg lefektetése utáni fontos teendő a hengerezés, mellyel elősegítjük a gyökerek minél hamarabbi megkapaszkodását a talajba. Ha nem hengerezzük le a területet, előfordulhat barna foltok megjelenése, mely arra utal, hogy nem érintkezik a gyökérzet a talajjal. Használhatunk fa, illetve vízzel tölthető fém vagy műanyag hengert.

A frissen leterített gyepet m2-ként 20-25 l vízzel öntözzük. A megfelelő mennyiségű víz kijuttatásának ellenőrzésére emeljük meg a gyepszőnyeget néhány helyen. Ha közvetlenül a gyepszőnyeg alatt tocsogósan nedves a föld, illetve ásónyom mélységben átázott, akkor elegendő mennyiségű vizet juttattunk ki rá.

Begyökerezésig folyamatosan nedvesen kell tartanunk a területet (5 liter/m2 naponta), nem száradhat ki. Pár nappal a gyepszőnyeg telepítése után már elkezdődik az átgyökerezés, mely teljessé 2-3 hét után válik, amikor lehet használni sport illetve játék céljára.

A foszfor tartalmú műtrágya serkenti a gyepszőnyeg legyökeresedését. Vakond megjelenése esetén vakondháló terítése ajánlatos 25 cm-es átfedéssel.

A gyepszőnyeget leterítés után egy héttel ajánlott nyírni, 5 cm-es vágómagassággal, majd 3-4 nappal később 4 cm-re.

Gyepszőnyeg telepítési hibák

Pontatlanul lefektetett gyepszőnyeg:

  • lejtős területeken az önsúlyuk miatt eltávolodnak a tekercsek
  • barna szegély látható
  • a szélesebb hézagokat kerti föld és homok 1:1 arányú keverékével telítsük ki

Rossz talaj-előkészítés: nem hagytunk időt a talajegyengetés után a friss föld természetes ülepedésére, ilyenkor kisebb nagyobb dombok keletkezhetnek a területen.

Gyepszőnyeg hosszú ideig volt feltekert állapotban: ki kell tekerni, és öntözni, nedvesen tartani

Túl meleg/hideg időben történt a telepítés.

Vakondháló hiánya

Régi pázsitra történő telepítés:

  • tömör a talaj, nem tud legyökerezni
  • a gaz átnő a gyepszőnyegen