• MAGYAR nyelvű változat - Balatongyep.hu - Minőségi gyepszőnyegek értékesítése elérhető áron
  • DEUTSCHE Version - Balatongyep.hu

Gyep elkészítése

Új gyepre a lehető leghosszabb ideig ne lépjünk, eleinte ritkán vágjuk, és mindig bőségesen öntözzük

Rossz talajon nem fejlődik szép gyep. Tömör, savas agyagréteggel fedett építési törmeléken gyom nő fű helyett. Az agyagos talajt lazítani lehet homokkal és tőzeggel, majd hagyni kell kiszáradni. A gyepfüvek nem kedvelik a vizes talajt, illetve a talajban feltellett nedvesség elősegíti a mohaképződést.

Túl sok homok esetén a talaj gyorsabban átengedi a nedvessége, kiszárad, így a vízháztartási tőzeg és komposzt hozzáadásával szükséges javítani. Ha a talaj túl savas (pH értéke 5,5 alatti) meszet kell a talajba keverni. Ezzel meggátolhatjuk a mohaképződést is.

Talajlazítás

Talajelőkészítés

A talaj tömörödött részeit ideális esetben motoros kapával vagy talajmaróval lazítsuk fel. Távolítsuk el a köveket és a gyökereket. Szükség esetén terítsünk homokot vagy tőzeget a talajra, amit elgereblyézünk.

Visszatömörítés

A talajt hagyni kell leüllepedni. A tömörödés, melyet hengerezéssel felgyorsíthatunk, megakadályozza a későbbi süllyedéseket és egyenetlenségeket.

Talajjavítás

Elegyengetés

Egyengetés Az egyenetlen részeket gereblyével ki kell simítani. A talajnak finoman morzsalékosnak kell lennie, hogy a fűmagok optimálisan gyökeret ereszthessenek.

Vetés

A fűmagokat és a kezdő trágyázás anyagát szórókocsival vagy kézzel terítsük el egyenletesen a talajon. A megfelelő fűmagmennyiség 15-20 g/m2. A túl sok fámag egymást akadályozza a fejlődésben. Fűmag vetés

Bedolgozás

Az egyenletesen elszórt fűmagokat tüskés hengerrel keverjük enyhén a talajba, max 1cm-es mélységben.

Öntözés

Öntözés

A fűkeverék különböző fajtái eltérően csíráznak. Az angolperje egy héten belül csírázik, a vörös csenkesz esetén két hét, a réti perjének három hétre van szüksége. Ezért a felső talajréteget tartsuk nedvesen, permetszórással öntözzük, hogy az érzékeny fűcsírák nem száradjanak ki.